zesdrievijf

Live

Waarom Gelukkig Worden Voor De Piekeraar Is

Je hebt mensen die dagelijks een vast routine hebben, maar zijn ze gelukkig? Ze worden wakker, pakken een douche, eten een ontbijtje om vervolgens op weg te gaan naar hun werk. Daar aangekomen doen ze waarvoor ze gestudeerd hebben, pakken nog een koffie of twee, lunch en natuurlijk het oh zo verplichte babbeltje met die ene collega die je eigenlijk stiekem steeds probeert te vermijden.

Eenmaal thuis liggen ze met zichzelf of met hun medemensen in conclaaf over wat te gaan eten. Geen idee? Dan maar Pizza. Altijd een goede keuze als je mij vraagt. Tot slot pakken ze nog een serie of filmpje mee die we al weken proberen (af) te kijken, tandenpoetsen en liggen we alweer in bed.

‘Ik beland dan altijd op de vraag; ben ik gelukkig?’

Ik kan begrijpen dat daar het punt is waar men denkt “Ben ik gelukkig?”
Er wordt mij wel vaker verteld door familie, vrienden en kennissen dat zij gaan piekeren wanneer ze eenmaal in bed liggen. Ze gaan na hoe hun dag was, wat ze nog allemaal moeten doen en een klein aantal gaat zelfs zo ver terug in de tijd waar ze denken aan die goede ouwe tijd op de middelbare school. Vroegâh.

Eerlijk toegegeven; ik ben een piekeraar. Ik pieker over vrijwel alles wat los en vast zit. Hoe mijn leven nu is, is dan ook geen uitgesloten kwestie van mijn ‘pieker-pauze’. Ik beland dan altijd op de vraag; ben ik gelukkig?

Wie zich hierin kan herkennen wil ik alleen maar zeggen dat het goed is dat je zo denkt. Je wordt pas écht ongelukkig wanneer je dit niet jezelf zo af en toe afvraagt.

Geluk Kent Geen Handleiding

Zoals ik hierboven al zo sarcastisch probeerde vorm te geven leven we elke werkdag als een robot. We zijn geprogrammeerd van kleins af aan dat er ooit een moment zou komen dat we moeten werken voor ons eten. Geen zakgeld meer van paps en mams omdat je de container bij de weg hebt gezet of mee bent geweest boodschappen doen op de zaterdagochtend.

En, dan die Vrijdag. Oh, man. Die Vrijdag. Een dag waar vrijwel iedereen naar uit kijkt omdat we dan alle remmen los kunnen gooien en een poging willen wagen om te zien hoe lang we wakker kunnen blijven na ons dertigste.

Gelukkig zijn is niet iets waar je op moet wachten. Geluk creëer je op je eigen tempo en je eigen manier. Er is geen handleiding dat zegt hoe je gelukkig moet worden? Nee, ‘kan’ worden. Want geluk is iets wat je vindt op de meeste onverwachte plekken.

Comfort-zone; vriend of vijand?

Kun je gelukkig zijn wanneer je op een werkdag die ene collega heb weten te ontwijken op je werk? Jazeker! Maar, laten we ook niet vergeten hoe belangrijk het is om te realiseren wat we nu op dit moment hebben in ons leven. Ik heb veel verloren de afgelopen 20 jaar – daarover in een andere blog meer – maar het heeft gek genoeg mij nooit in de weg gestaan van ‘mijn geluk’. Ik vind mijn geluk, op dit moment, in mijn kinderen.

Dat merk ik vooral wanneer ik een dag zonder hun ben. Dan ben ik weer even ‘ongelukkig’ maar dat houdt me scherp. Ongelukkig zijn is het leven die mentaal even aanbelt en je probeert uit te dagen om nieuwe dingen te proberen die je wél gelukkig mogen maken. Dat is waar de echte uitdaging begint, beter bekend als die oh zo vervreemde comfort-zone.

Wees nooit tevreden met je comfort-zone maar maak hem groter. Niet omdat het moet maar omdat het kan! Creëer je geluk en zorg dat het momenten worden waarbij je later positief kan terugkijken en zeggen “Fuck! Wat was ik toen gelukkig!”

— Ik ben onwijs benieuwd wat je van dit artikel vindt en of jij doelen hebt wat jouw geluk dit jaar kan verrijken. Op YouTube vragen ze om duimpjes, mijn vraag is of je alsjeblieft dit wilt delen met iemand die wat aan deze post kan hebben. —

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tineke
  20 augustus 2017 at 21:40

  Hij is fijn! Ik zeg doorgaaaaaan!!!!

  Liefs Tineke <3

 • Reply
  Stéphanie
  28 oktober 2017 at 10:11

  Prachtig neergeschreven! Ik herken me helemaal in jouw tekst. Ik Pieker ook vaak maar het maakt m’n leven mooier want ik durf mezelf en het leven in vraag stellen en andere wegen inslaan omdat het me gelukkiger maak. Mijn doel is ‘mild zijn’ voor mezelf. Het lukt me af en toe maar nog niet altijd. Perfectie bestaat ‘niet en dat is iets dat ik nog meer van mezelf moet accepteren.

Leave a Reply